Totta tosiaan. Mitä vegaanit, eläin-aktivistit sun muut eläinten oikeuksia ajavat oikeasti ajattelee?

Ajatteleeko ne kaikki asioita aina ihan loppuun asti?

 

Eläinten kaltoin kohtelu on väärin, sitä ei voi kiistää, mutta miksi tästä asiasta on tullut joillekkin ylitsepääsemätön elämän tehtävä? Onko koti-eläimenkin (kissat, koirat, hevoset jne) pitäminen väärin? Toki yksittäisiä tapauksia eläinten huonosti kohtelusta tulee ilmi myös suomessa, mutta eihän tämä suinkaan tarkoita että kaikki muutkin kohtelee eläimiään huonosti.

 

Joissakin maissa esimerkiksi tuotanto-eläimillä on oikeasti surkeet oltavat, ja esim. Ecuadorin joissakin kaupungeissa näkee kaduilla kulkukoiria jotka 99% todennäköisyydellä on ihmisten heitteille jättämiä ja nämä kulkukoirat on oikeasti enemmän tai vähemmän huonossa kunnossa. Tähän verrattuna suomessa ihmisten pitämillä eläimillä on huomattavasti paremmat oltavat (empä ole itse nähny suomessa yhtää kulkukoiraa).

 

Vai kuinka moni vegaani, eläin-aktivisti tai muu eläinten oikeuksia ajava järjestö tai yksittäinen ihminen on käynyt kysymässä joltain tuotanto-eläimeltä että onko kaikki hyvin? Mimmosen elämän oot eläny? Mikä on vointi?

 

Kysyykö karhu tai susi saalistamaltaan eläimeltä että ootko eläny hyvän elämän?

Kuinka moni metsästäjä kysyy joltain kituvalta hirveltä että miksi juoksit auton eteen?

Kuka kysyy joltain ongelma-eläimeltä että mikä on ongelma?

 

ESIMERKKI 1 - Hevosella todetaan aivokasvain tai jokin muu vaiva, mille ei ole enää mitään tehtävissä.

Pitäisikö hevonen suosiolla lopettaa, vai pitäisikö sen antaa kaikessa rauhassa kuolla kärsimyksiinsä?

-Tässä kohtaa lopettaminen on eläimen kannalta paras ratkasu, vaikkei se itestä niin hyvältä tuntuiskaan.

 

ESIMERKKI 2 - Se niin rakas musti-koira, joka on ollut sun kaverina jo 8-10 vuotta, on alkanut vanhoilla päivillään kärsimään kovista kivuisa. Koira on vanhemmiten menettänyt kuulonsa, näkönsä ja lähestulkoon myös liikunta-kykynsä.

Pitäisikö koira viedä lopetettavaksi vai antaako senkin kuolla kaikessa ruhassa kärsimyksiinsä?

-Tässäkin kohtaa lopettamien lienee paras ratkasu, vaikka tämäkin niin pahalta tuntuisikin.

 

Vai onko kärsivän tai ongelma-eläimen lopettaminenkin väärin?

Eikö se olekkaan eläimen oikeuksien mukaista päästää sitä kärsimyksistä, jos niitä selkeästi on?

 

Entä mitä tulee näihin kuviin, mitä eläimistä on käyty yöllä räpsimässä salaa taskulamppujen kanssa jossain tilalla?

Kai se eläin näyttää pelästyneeltä, jos keskellä yötä oudot ihmiset tunkeutuu tilalle taskulamppujen kanssa ottamaan kuvia. Sehän on vähän sama asia kun keskellä yötä omaan kotiin tunkeutuu vieras ihminen ja haluaa kahvia ja/tai syötävää.

 

Nii ja kuinka moni alkaa kaupassa selvittämään ennen broilerin koipien ostamista että millasen elämän ne kanat/kanan pojat on eläny?

Kuinka moni alkaa kupassa ennen maito-purkin ostamista selvittämään, että miten sitä lehmää on pidetty? millasta rehua sille on syötetty? Veikkaampa että näihin kahteen edellä esitettyyn kysymykseen moni vastaisi että en minä ainakaan.

 

Entäpä se, miten pienet ja kasvavat lapset, jotka joutuvat noudattamaan vegaani-ruokavaliota ja näin ollen evätään ne kaikki eläinkunnan tuotteet?

On toki hyvä että lapsi totutetaan eri makuihin ja että ne kasvikset on hyväksi, mutta miksi ihmeessä ei sen lapsen anneta maistaa myös niitä eläinkunna  tuotteita (maitoa, kananmunia, jauhelihaa yms)?

Kyllä jokaisen pienen lapsen vanhemman pitäisi ymmärtää että vaikkei sitä aikuisena niin kiinnostaiskaa, mitä suuhunsa pistää, mutta lapsi, joka kasvaa ja kehittyy, tarvitsee myös niitä eläinkunnan tuotteita ihan yhtälailla kun kasviksiakin.

Ihan henkilökohtaisesti olen sitä mieltä että on oikeasti edesvastuutonta evätä pieneltä lapselta kokonaan eläinkunnan tuotteet, kun ei nekään ole vaaraksi. Isompi paha se on syöttää lapselle karkkia, sipsiä, donitseja ja juottaa vaan mehua ja limpparia ruuan kanssa.

Puuttuuko vanhemmilta tänä päivänä halu vai kyky ymmärtää että ihminen on oikeasti sekasyöjä, ja lapselle voi opettaa että kun lautasella on sekä kasviksia että eläinkunnan tuotteita (suomeksi monipuolinen ruokavalio), niin tällä se lapsi kasvaa, kehittyy ja pysyy terveenä.

Ja toki jos muksu harrastaa myös liikuntaa niin eipä ole vaaraa ylipainolle ja sen mukana tuleville muille terveys-ongelmille.

 

Aikuisena sitä on toki vapaa itse päättämään, mitä suuhunsa pistää, mutta kyllä se pitäisi jokaisen ymmärtää että ei ne eläinkunnan tuotteet ole kenellekkään ainakaan pahaksi.

 

Toki ymmärrän että eläinaktivistit sun muut järjestöt on hyvällä asialla, mutta miksiköhän minulle on muodostunu vähän semmonen käsitys että ihan kaikki tästä porukasta ei aina ajattele asioita loppuun asti.

Kuten saatoitte tästä kirjotuksesta huomata niin paljon on kysymyksiä, joihin en itse ainakaan ole järjellistä vastausta saanut.